web analytics
Cultural-Sociale

Reginele României – modă, stil, eleganță

In data de 23.05.2019, la Biblioteca Municipala Codlea, membrii Cenaclului „LUCIAN BLAGA” au participat la o acțiune a Despărțământului ASTRA Dr. Nicolae Căliman și anume, conferinta cu tema „Reginele României – modă, stil, eleganță”.

A conferentiat Dr. Maria – Camelia ENE, istoric, critic de artă, expert în costume si accesorii vestimentare de epocă de la Muzeul Municipiului București.
Pornind de la un film demonstrativ, am facut impreuna o incursiune în lumea modei, costumul având întotdeauna darul de a comunica rangul social al purtătorului. În Moldova și în Țara Românească, moda orientală s-a menținut pana in sec. al XIX-lea. Stilurile apusene au pătruns după 1821, cand conconii conducătorilor isi făceau studiile in strainatate. Totul s-a petrecut treptat.
La evenimente importante, dna. Elena Cuza si elitele ce au urmat revoluției de la 1848 au îmbrăcat costumul popular, ca pe un stindard național. Moda s-a impus cu crinoline foarte largi, cu talie îngustă, obținută prin corset, apoi a apărut crinolineta, cu două părți și mânecile despicate in interior. Stilul nou, la începutul sec. XX, venit mai ales din Paris, a adus modificări majore, rochiile devenind unduioase. În deosebi, principesele au fost implicate în mentalitatea si cultura poporului nostru.

Regina Elisabeta, cunoscută și sub numele ei literar, Carmen Silva, purta o rochie – tunică si nu avea un stil anume al hainelor. Scria in „Cugetări si impresii” ca „tu trebuie sa fii podoaba podoabei tale”. Folosea un parfum propriu, obținut din florile locului, avea un mers de alunecare si niste ochi albaștri foarte triști, după pierderea fetiței Mărioara, la 3 ani. Iubea oamenii de cultură: Enescu, Alecsandri, Eminescu. Avea un zâmbet permanent. A păstrat albul si la bătrânețe, cu un șnur in talie. La ceremonii, purta un costum popular de Mușcel.

Regina Maria, căsătorită cu principele Ferdinand la 17 ani, a influențat mult moda românească. În tinerețe, principesa a avut rochii in toate culorile curcubeului si numeroase bijuterii, toate comandate la Paris. Ajunsă regină, ea a devenit ortodoxă in 1926: „am venit in țară voastră foarte tânără si am devenit una dintre voi”. Empatică cu nevoile poporului român, ea a intrat în jocurile diplomatice. A impresionat prin ținuta sa îndrăzneață, non-conformistă.
În împrejurări istorice crude, a ramas fara podoabe: „toate bijuteriile mele sunt, sau nu mai sunt, la Moscova”. Si-a alcătuit un costum popular, amestecând elemente specifice diferitelor zone, ca un simbol al unității naționale. În SUA, a purtat chiar niste pantofi tricolori. A fost regina care a făcut totul pentru modernizarea noastră ca popor.

Sfatul dnei. Camelia ENE – SĂ NE IMPUNEM UN STIL PROPRIU DE IMBRACAMINTE ȘI, DACA URMAM EXEMPLUL REGINELOR NOASTRE, NU VOM DA GREȘ.
Am petrecut o după-amiază de excepție, pentru ca nimic nu poate fi mai mult admirat in lume decât eleganța unei femei.

Vom avea o nouă conferință in toamnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.