web analytics
Cenaclul „Lucian Blaga” - 13.06.2019

Cenaclul „Lucian Blaga” – 13.06.2019

În data de 13.06.2019, s-a desfășurat cea de-a 48-a întâlnire a membrilor Cenaclului „LUCIAN BLAGA”.

La începutul activității, dna. Daniela PĂUN a reamintit profesorilor din cenaclu sa finalizeze fișele de concurs pentru „Excelenta in scoli”, ediția a IV-a, care se va desfășura în 24.06.2019.

Dna. Mihaela ROȘCA a dat citire unor poezii scrise recent:
•Albă tăcere
•Călători
•Galben
•Infinit
•Iulie
•Nuntă
•Celălalt zbor
și alte 4 creații fără titlu, notate cu asterix.
Versurile au impresionat prin frumusețea lor, prin concentrarea de metafore, prin discreția si sinceritatea discursului liric.
„Alba tacere”, construită sub forma a două clepsidre, este plină de gingășie. Frumosul iernii, cu încremenirile si moartea naturii care ne înconjoară, nu înspăimântă: „Sublimul rece – al iernii/tremură”, „vestind înfiorat inserarea”. Finalul induce speranța, trimițând cu gândul la metafora unui poet adevarat: „…M-am strecurat/atunci,/sfios,/in visul/unei flori de gheață…”.
Se simte o plimbare prin lumea culorilor: „albă tacere”, „cenușii panglici unduitoare”, „le tremură verdele”, „surâsul galben”, „vântul violet”, „frunzișuri ruginii”, „foșnet arămiu”, „dansul de culori al toamnei”. De fapt, imaginile de tot felul: auditive, vizuale, gustative, tactile formează o adevărată sinestezie. În fragmentul „gândurile – mii/toate,/puse/piatră lângă piatră…”, imaterialul primului vers se află în contrast cu materialul finalului. Se simte o apropiere de Nichita Stănescu: „arunc cuvintele si le înec in mare”.
Concluzia celor prezenți a fost aproape unanimă. Dna. Mihaela ROȘCA si-a format un stil personal cu o realitate pură, frumoasă, ideală, idilică. Poezia extrem de metaforică si de concentrată, apropiată uneori de haiku-ul japonez, merita a fi publicată într-un nou volum.

La viitoare întâlnire, care se va desfășura în data de 11.07.2019, dna. Daniela PĂUN va prezenta volumul omagial „Pribeagul din Ardeal”, cuprinzând texte scrise acum 100 de ani de către dl. prof. Anania BOLDOR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *