web analytics
Cenaclul „Lucian Blaga”,  Cenaclul „Lucian Blaga” - 11.07.2019

Cenaclul „Lucian Blaga” – 11.07.2019

În data de 11.07.2019, a avut loc a 49-a întâlnire a membrilor Cenaclului „LUCIAN BLAGA”.

La începutul activității, au fost felicitare doua persoane, dl. Iuliu IONAȘ și dna. Mihaela ROȘCA, pentru activitatea desfășurată si pentru faptul că s-au născut la începutul acestei luni.

Dl. Mircea DRAGOȘ a prezentat ultima carte tipărită, scrisă împreună cu Drd. Mihai Octavian GROZA, președintele Despărțământului „ASTRA” Vasile Moga din Sebeș si intitulată „Hora – Centenar 2018”.
Motto-ul ii este foarte apropiat autorului: „Adevăratele comori ale unui om se află în sufletul său… sunt toate sentimentele frumoase, forța cu care se ridică ori de câte ori viața îl îngenunchează, spiritul liber, bunătatea, generozitatea cu care împarte tot ce are mai bun si mai frumos, credința și iubirea cu care se daruieste lumii… Iar fara aceste comori, pana si cei mai bogati oameni sunt foarte, foarte săraci…”.
Aceasta carte-album aniversar, cu numeroase fotografii color, urmărește un eveniment organizat de Despărțământul „Dr. Nicolae Căliman” la finalul anului centenar al Marii Uniri. Realizatorul lucrării plastice alcătuită din 100 de figurine, țărani români, bărbați și femei cântând si jucând hora este artistul plastic Marius DIACONU. Cele 100 de „metaforme” sunt grupate în 3 cercuri concentrice, reprezentând cele 3 uniri realizate acum 100 de ani. Basarabia, Bucovina si, în final, Transilvania, Banatul, Crișana, Maramureșul, sătmarul s-au alăturat Regatului României.
Prima gazda a expoziției a fost Aula Catedralei Încoronării din Alba-Iulia, unde s-a primit binecuvântarea arhiepiscopului Irineu si a urmat: Cetatea Rupea, Hălchiu, Codlea, Zarnesti, Cristian, Câmpulung, Sebeș. Încheierea s-a desfășurat sub onorul Cercului Militar din Sibiu, la 1 decembrie 2018. Fiecare reprezentare a fost însoțită de o conferință dedicată evenimentului si de un grupaj de cântece patriotice interpretat de tineri soliști de muzică populară ai despărțământului.
Admirată de mii de vizitatori, „Hora-Centenar 2018”, realizată de unul din talentatii urmași ai culturii Hamangia, însoțită de cartea de onoare a expoziției și de volumul editat acum ramane un moment memorabil și original între manifestările dedicate istoriei românești.

Următoarea întâlnire a membrilor Cenaclului „LUCIAN BLAGA” va avea loc în data de 12.09.2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.