web analytics
Uncategorized

Casa Artelor Tradiționale „Neculai Diaconu”

Scurtă descriere a proiectului – Proiectul își propune să adune la un loc meșteri populari: ceramiști, sculptori , artizani din lână și pâslă, pictori, etc care pe parcursul zilei vor lucra în paralel cu accesul publicului la tot ce vor realiza. Vor fi desfășurate diverse demonstraţii iar copii vor avea oră dedicată în care pot lucra cot la cot cu meșterii sau vor putea participa la cursuri pe diferite domenii artistice. Toate creaţiile vor fi adunate într-o expoziţie la Casa Artelor Tradiționale.

Unul dintre creatorii emblematici ai ceramicii populare figurative a fost Neculai Diaconu din Codlea, judeţul Braşov.Figurinele lucrate de el dovedesc multă fantezie în alcătuirea formelor şi în surprinderea expresiilor. Siluetele de ţăran, îmbrăcaţi în costume populare, sunt pline de expresivitate şi reprezintă portrete ale unor personaje cu diferite atitudini. Dintre piesele de rezistenţă, amintim „Suita de ţărani” şi animalele cu cap de om. Paleta lucrărilor este mult mai variată şi mult mai bogată. Neculai Diaconu a lăsat de-o parte uneltele îndatinate ale olarului și asemeni unui demiurg, a creat cu propriile mâini o lume, prin simpla modelare a lutului. Prin talentul său nativ ieşit din comun, prin calităţile excepţionale de plastician ceramist, prin ingeniozitate şi perseverenţă, Neculai Diaconu a căutat, cu lăudabilă stăruintă şi a găsit, după ani de căutări, un stil artistic propriu. Migălind de la bulgarele amorf la detaliu semnificativ, el “croieşte” din lut trupuri şi chipuri de oameni, înzestrându-i cu o măestrie ce trădează adevărarta artă, cu atitudini, fizionomii şi sentimente aparţinând unei lumi atât de familiare din pruncie.

Creatorii populari din țară nu sunt suficient de bine cunoscuți publicului din Codlea iar publicul codlean nu a avut acces direct la creația, metodelele și tehnicile meșterilor. Scopul proiectului este creșterea vizibilității acestora în rândul maselor, prin  creșterea accesului populației la actul de creație.

Proiectul reprezintă o importantă expunere pentru meșterii populari mai puțin promovați, vor avea posibilitatea de a realiza prin dialogul nemijlocit cu publicul o conexiune mai greu de realizat altfel. Frumusețea actului artistic creat de către meşterii populari va atrage elevi și tineri care vor dori să participe la viitoare cursuri organizate de despărțământ în acest domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.